Impacto de un sistema de gestión energética según la norma UNE-EN ISO 50001:2011 en una industria de elaboración de aceite de oliva
Fecha
2017-07
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Editor
Jaén: Universidad de Jaén
Resumen
[ES]El consumo de energía constituye un aspecto clave en las empresas y conlleva en la mayoría de los casos un coste importante que puede afectar directamente a la competitividad. La eficiencia energética es una de las principales herramientas para reducir los costes energéticos y la huella de carbono, alcanzando nuevos mercados y mejorando la competitividad de las empresas.
En este trabajo se analiza el impacto de la norma UNE-ENISO 50001:2011 “Sistemas de Gestión de la Energía: Requisitos con orientación para su uso” en la industria de la elaboración de aceite de oliva para determinar en qué medida afecta a la reducción de costes de producción y la mejora de la competitividad. Esta norma establece los requisitos para mejorar la eficiencia energética de las diferentes áreas de la organización sin afectar a la productividad.
[EN]Energy is a key element for different organizations and represents an important cost for all of them. Energy efficiency is one of the main tools to reduce the different costs and to improve competitiveness between the different companies of the sector. In this project the impact of UNE-EN ISO 50001: 2011 in the oliveoil processing industry is analyzed to determine the extent to which it affects the reduction of production costs and the improvement of competitiveness. This standard offers the steps to improve energy efficiency without affecting productivity. To do this, we study the benefits of this standard and the impact it has on the different areas of the organization.
[EN]Energy is a key element for different organizations and represents an important cost for all of them. Energy efficiency is one of the main tools to reduce the different costs and to improve competitiveness between the different companies of the sector. In this project the impact of UNE-EN ISO 50001: 2011 in the oliveoil processing industry is analyzed to determine the extent to which it affects the reduction of production costs and the improvement of competitiveness. This standard offers the steps to improve energy efficiency without affecting productivity. To do this, we study the benefits of this standard and the impact it has on the different areas of the organization.