Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10953.1/6324
Title: Importancia de la nutrición en el paciente pediátrico oncológico.
Authors: Laserna-Fernández, Eva-María
Dirección: Álvarez-Nieto, Carmen
Departamento: Universidad de Jaén. Enfermería
Abstract: [ES] Introducción: El cáncer infantil es la segunda causa de muerte en niños/as. La desnutrición es el efecto secundario más frecuente de esta enfermedad. Objetivo: El objetivo principal es analizar la importancia de la nutrición en los pacientes pediátricos oncológicos. Metodología: Se ha realizado una revisión bibliográfica, buscando en 6 bases de datos, además de una búsqueda inversa, obteniendo un total de 23 artículos. Resultados: Diferentes estudios concluyen que estos/as niños/as ven comprometida su alimentación, respecto al consumo de calorías y proteínas, esto da lugar a una disminución de la tolerancia al tratamiento, mayores tasas de infección…. Las principales causas por las que estos niños/as evitan la comida son: náuseas, vómitos, mucositis, etc. Esto da lugar a la necesidad de emplear diferentes métodos para favorecer la alimentación. Conclusión: Es primordial que el personal de enfermería sepa valorar y diagnosticar las necesidades nutricionales de estos/as, siendo agentes claves de detección.
[EN] Introduction: Childhood cancer is the second leading cause of death in children. Malnutrition is the most frequent side effect of this disease. Objective: The main objective is to analyze the importance of nutrition in pediatric oncology patients. Methodology: A bibliographic review was carried out, searching in 6 databases, in addition to a reverse search, obtaining a total of 23 articles. Results: Different studies conclude that these children are compromised their diet, in relation to the consumption of calories and proteins, this results in a decrease in tolerance to treatment, higher infection rates .... The main causes for these children to avoid food are: nausea, vomiting, mucositis, etc. This gives rise to the need to use different methods to favor feeding. Conclusion: It is essential that nurses know how to assess and diagnose the nutritional needs of these, being key agents of detection.
Keywords: Enfermería
Issue Date: 20-May-2017
Publisher: Jaén: Universidad de Jaén
Tipo de documento: info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
Licencia de Acceso: info:eu-repo/semantics/openAccess
Appears in Collections:Grado en Enfermería

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TFG___Eva_Mara_Laserna_Fernndez___versinfinal.pdf1,07 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is protected by original copyright


Items in TAUJA are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.